Februari

Som alltid, full fart och lite till efter semestern.
Har bl.a. hunnit med en kurs/clinic i Halmstad i januari, bra organiserat av deras nya chef Emma Rosenqvist. Roligt med många duktiga elever och fina hästar för mig att rida på clinicen.

Björne och jag har varit i Danmark i två dagar med Fyrklöverns Springakademi. Vi har jobbat med dom i 2 år och det flyter på väldigt bra, inspirerande att arbeta med.

Haft föredrag i Stockholm. Välbesökt, härlig blandning av intresserade åhörare, kul!

I början på den här veckan var jag i Lausanne på FEI-möte. Bl. a. resulterade det i att jag fått en inbjudan till S’Hertogenbosch 5* tävling om ett par veckor. Dom har 50-års jubileum och ska ha en klass med Legendarer, idel välkända namn bl. a. Henk Nooren, Rob Ehrens och Franke Sloothak, så man är i mycket gott sällskap. Det blir ju bara en lite enklare klass, men ändå kul och spännande, ska få låna häst av Marcus Ehning.

Sitter nu på tåget på väg till Göteborg Horse Show. Jag jobbar med Sportradion och Christian Ohlsson över helgen, alltid roligt!

På hästfronten är alla våra hästar mycket bra igång. Har valt att ännu inte börja tävla. Säsongen blir ändå lång och det är ju först i sommar de ska vara på topp. Tror många har lite väl bråttom med för mycket tävlande och glömmer att verkligen förbättra/utveckla hästarna över vintern. Vi har gjort flera ”pay and jump”-banor med samtliga och mycket bra jobb hemma, så de känns väl förberedda. Även våra två fina 3-åringar, Mr Moore och Carroue är nu inridna, löshoppade ett par gånger och lite tömkörda. Båda fantastiskt fina, bra i psyket och lättlärda. Blir mycket spännande framöver.

Återkommer om några veckor igen, hoppas då våren gjort sig gällande på riktigt!

Maria

bild1

Snabbt besök i Lausanne

bild2

Föredrag i Stockholm

bild3

Vår nya underbara valp ”Happy” förgyller tillvaron för storasyster Lulu och alla oss andra på gården!

Årsstart med semester!

Det har blivit en vana de sista 6-7 åren att förlägga 2 veckors semester i januari, så skönt! För oss går alltid hösten väldigt fort, mycket jobb, kurser , tävlingar m.m. Under jul och nyår jobbar jag själv i stallet (med extrahjälp). Om inte vädret spökar för mycket (bra nu senaste vintern) tycker jag det är väldigt skönt att vara hemma och i stallet. Uppskattar verkligen våra hästar – det är ju därför jag håller på med det här udda ”jobbet”.

Andrea Lundh började jobba hos oss under hösten, hon är helt fantastisk både som person och med hästarna och ridning. Hon håller topp ordning på allt så det känns tryggt att lämna stall och hästar i hennes händer när man är borta, även med bästa hjälp av Sussie Frising och Helena Olsson som har sina hästar hos oss.

Våra två veckor här i Thailand börjar närma sig sitt slut, är laddad för en rivstart när jag kommer hem! Har börjat spela golf de senaste två åren. Jag måste bara ha något att göra och träna på, ligga platt på stranden är inget för mig. Golfen är kul, men oj vilken utmaning. Det är nyttigt att tvingas träna in något helt nytt, där jag har noll talang, nöta, nöta, nöta. Lite nytta av mental träning har jag dock, samt en viss kroppskontroll. Men det där med bollträff kommer inte helt av sig själv när man ska börja på ”gamledar”.

I golfen märker jag verkligen att jag INTE klarar av att fokusera på mer än max 2 saker i taget. Det är nyttigt att bli påmind om även i mitt jobb. Har läst lite i en bok skriven av Henrik Stenssons mentala coach; Torsten Hansson. Superbra, mycket att ta med även i ridsporten. Får skriva mer om det vid ett senare tillfälle.

Jag har följt svallvågorna efter Jerringpriset på nätet. Tror att det äntligen kan ha blivit ett riktigt uppvaknande till fördel för ridsporten. Självklart ett stort grattis till Peder och hela teamet runt honom!

Hälsningar från en utvilad Maria

bild1

På golfbanan

bild-2

Nyttig mat ( ananas + mango )

bild-3

avkoppling

bild-4

Lite mer avkoppling

 

Sköna veckor!

Har varit hemma utan att resa nu i 10 dagar, så tempot är lugnare och jag har verkligen njutit av att hinna varva ner och fokusera lite mer på allt här hemma. Alla hästarna vi har är igång och vi har trimmat och även hopptränat ordentligt, varit ett par vändor till Hagahill och hoppat bana. Annars har vädret varit fantastiskt bra så här långt, härligt att kunna rida ut mycket eller jobba i paddocken. Andrea Lundh , som jobbar här, har gjort fantastiskt bra jobb med hästarna under hösten när jag varit iväg, med bra hjälp av Sussie Frising. Nu åker Andrea hem på nästan två veckors semester, välförtjänt! Jag kommer låta hästarna gå lite mer på sparlåga nu under julveckan. De får också, som varje år, sin vaccination den 23 dec.

Våra två unghästar, som snart blir 3 år, har varit på inridning en månad hos Oleg Stefanov. Nu är de hemma sedan en dryg vecka, jättefina och så duktiga med all hantering.Lastade och åkte och löshoppade hos Jonas Holmberg i Vellinge häromdagen. Både Mr Moore (egen uppf) e. Baltimoor u. Madonna (Marcoville) e. Calino – Irco Marco och Carroue (uppf Lillebeth Hain) e. Balou Du Roue – Cardento – Caracas skötte sig utmärkt, så kul!! Carroues mamma vann faktiskt första upplagan av Falsterbos Amatörtouren, riktigt häftigt sto och Carroue liknar henne i mycket. När Andrea kommer tillbaks i januari ska dessa två börja jobba lite med Sussie och Andrea, blir spännande att följa. Jag kommer nu i mellandagarna att köra iväg för löshoppning ytterligare en gång.

Den här årstiden kan jag varmt rekommendera tillskott av Kentucky Karron Oil, hjälper verkligen till att hålla hästarna fina i pälsen!

Avslutar med att TACKA Willab AB för de fantastiskt fina HS-täckena vi Eclipse Biofarmab-sponsorryttare fick i julklapp till alla hästarna!! Miss Svea och Chippendale fick inviga varsitt igår när vi åkte iväg och hoppade, perfekt passform och vi gillar speciellt att halsarna går upp lite lagom en bit, skönt teddyfodrade, topp!!! (Se bild.)

Önskar Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!! 🎅🏻🎆🎄

miss-svea-andrea-och-chippendale

Miss Svea, Andrea och Chippendale.

karron-oil

Karron Oil.

 

En intensiv månad

Är nu hemma efter en intensiv novembermånad. Innan Tokyoresan hade Björne och jag, som jag skrev i senaste bloggen, tränarkurser/clinics i Sundsvall och Örebro och därefter träning för Firklöveret Springakademi i Danmark. Intensiva dagar men ändå fantastiskt kul med jättebra respons och många duktiga, ambitiösa tränare och elever på samtliga platser. Då känner man att man faktiskt har världens bästa jobb!

Hade en bra resa både till och från Tokyo, fem dagars möten från morgon till kväll. FEI (internationella ridsportförbundet) hade sitt årsmöte i Tokyo, man växlar så att det är olika världsdelar varje år. I år var det lite extra spännande då det skulle röstas för (eller emot) FEI:s nya förslag på förändringar i OS. Internationella Olympiska Kommittén har sedan några år tillbaka starka påtryckningar om förändringar i samtliga sporter, Agenda 2020. Man vill att ännu fler länder ska få chans att vara med (utan att vi får öka antalet ryttare) och sporten måste bli lättare att förstå och följa. FEI:s förslag innebar tre ryttare i varje lag där samtliga räknas (alltså inget strykresultat) men med en aktiv (4:e) reserv som kan sättas in under tävlingens gång. FEI:s förslag röstades igenom med 107 röster (=107 länder) för och 11 röster emot. Det nya förslaget innebär att fler lag kan få chansen att vara med. Däremot kommer FEI att behålla det gamla formatet för WEG (World Equestrian Games).

Måste säga, att trots att det är ”högt i tak” och alla har chans att komma till tals i de förberedande mötena, så är det alltid bra stämning och det känns som om alla respekterar varandra, även om det är folk från så många olika länder och olika kulturer. Fastän många är tydliga med sina åsikter, säger man ändå att man absolut kommer stå bakom det förslag som röstas fram.  Känns faktiskt som att det är mycket mer respekt för varandras åsikter än vad det kan vara här i vårt lilla land emellanåt…

Väl hemma i Sverige hann jag med två dagars jobb för Sportradion tillsammans med Christian Ohlsson på Friends Arena i Stockholm. Det är alltid roligt att se både dressyr och hoppning samt en och annan show!

Är nu ändå mycket nöjd med att vara hemma mer än ett par dagar i rad, jag tänker ofta hur väl det gamla uttrycket ”borta bra men hemma bäst” stämmer!!

Maria

Middag vid honnörsbordet tillsammans med japanska höjdare.

General Assembly Tokyo dinner.

I styrelserummet.

En förmiddag hann vi med stan, testade tågsystemet.

Från Friends med Radiosporten.

Från Elmia till Tokyo

Jag har en hektisk men spännande månad framför mig med tränarfortbildning/clinic i Norrland – Sundsvall den här veckan, två dagar i Danmark med Springakademin till helgen, därefter till Örebro för tränarfortbildning och clinic och sedan bär det av till Tokyo för FEI:s General Assembly (årsmöte). Sista helgen i november jobbar jag med Christian Olsson för Sveriges Radio då vi sänder från Friends Arena.

Det bästa med de första veckorna nu med kurser/clinics är att jag får jobba tillsammans med Björne (Björn Carlsson), det är verkligen så mycket bättre, mer inspirerande och lättare att jobba ihop. Vi har gjort en hel del jobb tillsammans de senaste åren och det känns som om vi både sporrar och kompletterar varandra. Sedan är det naturligtvis TOPP att Björne även är A-banbyggare, så den biten också är ytterst proffsig!

Hästarna här hemma är fullt igång, men tävlandet får stå tillbaks lite just nu. Jag kan se tillbaks på en fantastisk vecka på Elmia då jag red min fina Fecybelle. Trots att det var vår första inomhustävling i höst, så gör hon mig sällan besviken, sjätte plats i 6-årsfinalen och så många fina rundor. Mycket imponerad av Elmia-tävlingen, det mesta var verkligen topp, vet hur mycket hårt jobb det ligger bakom!
Jag var min egen hästskötare, men med snäll häst och supertrevliga funktionärer, bra stallområde, nära till allt och bra väder därtill, så var det bara kul att göra det själv.
Hade förstås bästa coachen på framridningen då Björne var där på dagarna. Jag bodde i lastbilen på ”chaffissängen” bakom förarsätet (har ej bodel längre), men fick specialparkering väldigt nära dusch och toa och blev inbjuden på middagar hos Sandra, så det funkade väldigt bra!
Fredag kväll bodde Björne också kvar, då blev det Scandic-hotellyx efter en härlig kväll med VIP-bord på auktionen, kul!
Jag gillar verkligen kontrasterna i det här jobbet, från slit och släp i stallet/bo lite spartanskt till lite lyxigt VIP emellanåt. Träffade många vänner också som jag inte sett på ett tag, så det var verkligen en härlig vecka.

Har fått jättebra hjälp hemma på Pihle med ny praktikant, duktiga Andrea Lundh, som både rider bra och håller toppenfin ordning på allt. Sussie Frising som har häst hos oss är ju också verkligen en tillgång då jag är borta, känns bra nu när det blir många dygn borta.

Återkommer med blogg från Tokyoresan då jag säkert kommer ha några timmar över på flyget…

Maria

b

Björne & jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fecybelle gjorde fina rundor på Elmia.

Fecybelle gjorde fina rundor på Elmia.

 

Breeders

Breedersveckan har passerat. Jag tycker det blev väldigt lyckat med en tävling för bara svenskfödda hästar. Det var skillnad för ett antal år sedan då vi bara hade Falsterbo och Breeders för de yngre hästarna, då var det välkommet att man öppnade Breeders för alla. Men på senare år då det tillkommit flera nya meetings för de yngre tycker jag det är spännande och välkommet med en tävling endast för SWB-hästar.
Det var ändå stora startfält i år. Utvecklingen av hästarna har verkligen gått framåt, speciellt bland de 5-åriga hopphästarna var kvalitén verkligen bra!
Det har under lång tid klagats mycket på dålig ridning, här tycker jag man kan se en tydlig förbättring. Många ”icke kända” ryttare som visar upp rytmiska, fina rundor. Vi svenskar är ofta duktiga på att kritisera – tror det är viktigt att vi tillåter oss att även se vad vi lyckats med.
Såg inte så mycket av dressyren – men vilken bedrift att få världsstjärnan Charlotte Dujardin till Flyinge/Breeders som testryttare! Härligt fyllda läktare, helt slutsålt och en totalt begeistrad publik!
Som sagt. Efter att ha följt Breeders-veckan på nära håll summerar jag: Lyckat meeting – aveln går verkligen framåt, likaså utvecklingen av ryttare/ridning!

Heja Sverige!

bild

Segrare i 5-års finalen i hoppning Sandra Carlsson på Iggy Pop e. Chairman La Silla – Cortus, uppfödare Björn Carlsson, ägare Anna och Robert Lidberg, groom Eva-Marie Svensson.

 

 

Det har hänt mycket i sommar!

Det har nu varit ett alltför långt uppehåll med bloggen, jag lovar att det ska bli bättring nu när hösten smyger på. Jag tycker det är kul att skriva, men på något vis blir det lite som när man tränar på gym … jättekul när man är igång men börjar man missa för många gånger blir det svårare att komma igång igen! Sommaren har gått i ett rasande tempo, det är omöjligt att berätta kort om endast någon episod. Det första jag tänker på är förstås Peder Fredricsons fantastiska avslutning i Rio – silvermedalj! Roligt att vara på plats och jobba på Radiosporten tillsammans med Christian Olsson. Peders medalj följdes senare upp av två fantastiska medaljer genom Louise Etzner Jakobsson i paradressyr!

För egen del var sommarens höjdpunkt givetvis min och Fecybelles seger i 6-årsfinalen, så kul! Vi var 5:a förra året. I år hade vi verkligen planerat och förberett oss för att kunna rida mot klockan i en eventuell omhoppning. Tänk att det gick hela vägen! Jag startar upp den nya bloggomgången med ett bildspel på vad jag sysselsatt mig med sedan sist, jag har ju ganska många olika uppdrag – det kan bli rätt segt med bara text. Självklart kommer jag hädanefter regelbundet skriva kortare inlägg från min ”vardag” som är, minst sagt, omväxlande!

Håll till godo 😎
//Maria

 

bild-10

På jobbet i Rio (Radiosporten) med kollegan Christian Olsson

Rundvandring i Aachen med tävlingsledaren Frank Kemperman och Sveriges Kung och Drottning.

 

bild-9

Dagsseglats en ledig dag i Rio.

Prisutdelning

Prisutdelning Rio. Guld till Charlotte Dujardin – Valegro.

bild-11

OS i Rio. Prisutdelning.

bild-3

Från kurs i Lausanne IOC.

 

bild-4

Från kurs i Lausanne IOC.

bild-5

Rom. Björn och jag under tävlingen.

 

bild-6

Singular placerade sig bra i Rom.

 

bild-7

Falsterbo. Robin Aryee och Miss Svea.

 

9a62970b-8b3a-42be-ba14-0906a63203f2

Falsterbo. Efter segern i Folksam Scandinavian Open, 6-årsfinal, med stora stoet Fecybelle.

bild-14

Träningspass.

mer-golf

Gunilla Fredriksson, Maria Gretzer, Lotta Påhlsson och Elisabeth Lundholm.

 

bild-12

I lastbilen på väg till Grevagården / Skövde och Champion of the Youngsters.

 

bild-15

Fecybelle och jag i Munka Ljungby.

 

Singular LS och Prince

Sitter på dagfärjan mellan Trelleborg-Rostock och har äntligen lite tid för ett nytt blogginlägg. Björne och jag är på väg till Tyskland (söder om Berlin) för att hämta hem mammas Singular sto, Beauty Single som nu hunnit bli 1 år. Hon köptes osedd per telefon förra året. Otroligt vacker på alla foton som uppfödaren skickade i strida strömmar. Wivi-Anne är på hugget vad gäller fölen, så hon föreslog köp. Det är lämpligt att låta en sådan ung individ gå kvar på lösdrift med kompisar över vintern (rutinerat stuteri), men nu ska hon hem för att snart gå på bete i Sverige. Jag har sällan åkt dagfärja, men idag är det otroligt skönt. Både Björne och jag har jobbat på högvarv lite för mycket på sistone, så vi har slappat välbehövligt ombord på båten under förmiddagen. Hemma fortsätter unghästarna att gå fint. Fecybelle fick äran att delta med mig i Flyinge Hästsportklubbs Allsvenskan lag i Vellinge, hade nästan glömt hur kul det är att tävla ”på riktigt”! Lite avtrubbad blir ju tävlingsinstinkten då man bara rider avd. B hela tiden, men jag kan lova att ”hornen” växte ut snabbt. Det blev seger till vår klubb som har många starka ekipage att välja mellan, de kommer bli spännande på Strömsholm (då stannar vi dock hemma). Fecybelle, Miss Svea och Rocco Richie har skaffat sig Falsterbopapper så nu börjar det bli lite mer allvar i deras tävlande….

Singular LS

 

En härlig nyhet är att Singular LS La Silla blivit godkänd i Holland KWPN! Ett av de tuffare förbunden att få igenom utomstående hingstar, vi är stolta. Singular och Marcus tävlar sin första utomhustävling för säsongen nästa vecka 2* i Valkensvaard, som mjukstart, kul. Björne har fått två superfina hingstföl (Singular) skickar bild på ”Prince” som är äldst, han är en vecka gammal på bilden. Mamman e. Cortus.

IMG_5105

Prince

 

Vill passa på att tipsa om superkur nu i pälsväxlingstider – Kentucky Karron Oil. Vi använder den (både vår och höst) under en dryg månads tid till samtliga hästar och den hjälper verkligen!

IMG_5089

 

//Maria

Idag avslutning för Flyinges 2:a års Beridarelever.

Jag vill bara lite kort berätta om Flyinges 2:a års Beridarelever som idag haft avslutning och därmed kan kalla sig fullvärdiga Beridare. GRATTIS! Emma-Maria Thalén, Louise Lindström och Andrea Marie Sundal. Tre fantastiskt duktiga tjejer som vi lärare är stolta över att ”släppa iväg”. Alla tre har utvecklats enormt bra på dessa två år. Verkligen haft eget driv, ödmjukhet och arbetat hårt. Samtliga har fått toppjobb utomlands, där de också delvis haft sina praktikplatser. Louise, som har dressyr som sin specialgren, börjar jobba utanför Los Angeles hos Mette Rosencrantz. Andrea Marie (specialgren hoppning) börjar arbeta hos Erika Lickhammer i Holland, där hon även gjort praktik under året. Emma-Maria (specialgren hoppning) har fått jobb hos stall Steffex i Holland, där även två duktiga tjejer jobbar sedan tidigare. Petronella Andersson och Johnna Ekberg. Även Emma-Maria har gjort sin praktik hos Steffex och blev direkt erbjuden jobb. Som lärare är jag/vi glada och stolta. Utbildningen har utvecklats under åren.  Under senare år har vi haft ett stort antal sökande vilket gör att nivån höjs. Utbildningen är bred, hoppryttarna rider en hel del dressyr och terräng och får även prova på att tävla vid några tillfällen i dessa grenar, vilket resulterat i seger och placeringar i LA och Msv klass i dressyr. Årets dressyrelev Louise har placeringar i hoppning upp till 125. Kvar på Flyinge har vi ett mycket bra gäng i BP 1 (första årets beridarelever) och snart har vi antagningsprov för höstens grupp, spännande.

Allt för den här gången, skickar med några foton.

IMG_5054 (002)

Andrea Marie, Louise och Emma-Maria.

IMG_5050

Bubbel (päroncider) i chefsvillan.

IMG_5053

Roligt bildspel visades för lärarkåren och BP1.

IMG_5047

Kerstin André och Professor Jan Jönsson i närmast i bild.

Hälsningar, Maria

 

Bruksprov, WC-final och så lite till

Det har hänt mycket sedan jag skrev senast. Bruksprov, WC-final i Göteborg, säsongsstart i fälttävlan i Fontainebleu, egna tävlingar och nu på väg till FEI Sportsforum i Lausanne!
Tänkte i den här bloggen ta upp lite tankar/idéer angående vårt svenska bruksprov. Har inte besökt bruksproven de senaste två åren (satt själv med i nämnden som hoppdomare under ganska många år) men nu var jag där och tittade lite på hoppdelen av provet. Det kom och har alltid kommit en hel del synpunkter och klagomål efter varje prov, speciellt om man har en hingst som inte klarat sig. Jag har själv erfarenhet av att både få igenom hingst (Chairman LS La Silla) och inte få igenom i den första fasen (Singular LS La Silla).

Vill börja med att säga att jag på det stora hela tycker vårt bruksprov är ganska bra men det behöver förnyas/förbättras. Jag skulle ALDRIG vilja lämna min egen hingst på ett 30-70 dagars prov till en ryttare som jag kanske inte kan välja. Där tycker jag vårt prov är bra – du väljer själv ryttare och hur du matchar hingsten.

Systemet med testryttare på slutet är också bra, jag är dock rädd för att man missar en del bra hingstar till andra fasen, eftersom man bara visar dem över hinder vid ett enda tillfälle. Det är för chansartat. Tycker att gångartstestet för hopphingstarna måste förnyas. Det är inte relevant att gå in och visas lite som dressyrhästar. Låt hopp-hingstarna jobba lite över cavaletti, enkla övningar där man kan se ridbarhet och balans. Självklart ska hoppdomarna ha stor del i denna bedömning, inte enbart gångartsdomarna. Även 3-åringarna kan ridas över låga cavaletti. Efter ett sådant ridpass har hästarna fått chans att bli lite mer avspända och förberedda inför hoppningen. Därefter borde samtliga hingstar hoppa vid två tillfällen med egen ryttare, testryttarna sist för de som har chans att bli godkända.
I år slog det mig också att testryttarna (som annars gör ett bra jobb) blivit tillsagda att absolut inte säga något ofördelaktigt om hingstarna. TA BORT offentliga kommentarer. Det blir bara pinsamt när man hela tiden säger att varje hingst är mer eller mindre fantastisk. De flesta som sitter på läktaren ser att det inte alltid stämmer. Provet ska ju inte vara en show för läktaren, uteslut kommentarer, spela i stället lite låg musik under hela hoppningen. Det var flera år sedan man beslutade att inte ropa ut poängen i högtalaren, jag tycker faktiskt det är dags att inte kommentera alls.
Sist men inte minst, bör verkligen blodslinjerna ha större betydelse? Vad behöver/vill vi ha in för att hänga med? Själv vet jag av erfarenhet att de utländska toppuppfödarna verkligen letar ”modernt” blod – för att hänga med.

Det får bli allt för den här gången. I nästa blogg kanske en liten rapport från FEI Sportsforum.

IMG_3433

//Maria