FRÅGOR & SVAR
VINTER
Vad är viktigt att tänka på när det är kallt och snö i hagarna? Det pratas mycket om kolik, hur kan jag undvika det?
VÅR
Det är härligt när gräset växer men hur ska jag göra för att undvika problem med fång?
Det är många som är oroliga för fång så här års, speciellt de med hästar som tidigare haft fång eller är extra exponerade pga t ex ras eller övervikt. Fång är en mycket smärtsam sjukdom och vi som hästägare måste göra allt vi kan för att undvika att våra hästar drabbas. Ofta kopplas fång till gräs och bete men det finns flera andra orsaker som inte belyses i detta svaret.
Det finns många fördelar med att låta hästarna gå på bete, men det passar inte alla hästar och mängden måste kontrolleras till hästar som kan vara i riskzonen för fång. Planeringen inför ett eventuellt betessläpp måste börjas tidigt genom att se till att hästen inte är överviktig innan gräset kommer. Ha en noga uträknad foderstat, kontrollera vikten regelbundet genom att t ex använda måttviktband. Be om hjälp av andra hästkunniga i omgivningen för att få objektiva ögon på hästens hull.
Övergången till gräs innebär en förändring i foderstaten och för att stötta mikroorganismerna i grovtarmen kan hästen med fördel få t ex Diamond V, en fermenterad jästkultur som fungerar som näring till mikroorganismerna. Fiberplex och Fiberplex Sensitive innehåller många näringsämnen som stöttar matsmältningen och passar de hästar som reagerar kraftigt på foderbyten eller har kroniska matsmältningsproblem.
Så fort gräset börjar grönska är det dags att sakta introducera gräs i foderstaten. Det finns olika sätt, mer eller mindre arbetskrävande. • Beta för hand varje dag och succesivt öka tiden • Släppa ut i gräshage under en begränsad tid och använda rasthage resten av dagen • Stripbeta hästen, dvs börja med en mindre hage och öka den lite för varje dag så hästen får tillgång till mer och mer gräs • Använda betesbegränsare/munkorg, men var då noga med passformen så hästen inte får skav
Var hela tiden observant på hästens hull och eventuella tecken på fångkänning. Om möjlighet finns är magra beten, såsom skogsbeten och naturbeten, de bästa alternativen, odlade vallar har ofta kraftigare gräs.
Det forskas mycket kring fång och orsakerna. För inte så länge sen trodde många att protein var orsaken. Nu vet man att det är kopplat till fruktaner (sockerarter) i gräset. Dessa påverkas av värme, torka, regn, frost mm. Tänk på dessa tumregler för att minska risken att hästen får i sig mycket fruktan av gräset;
• Innehållet av fruktan är högst då gräset är stressat, t ex kortbetat eller har brist på vatten och näring • Undvik bete efter en natt med frost • Undvik bete på eftermiddag/kväll om det varit soligt och varmt • Undvik bete hela dagen om det är soligt men svalt • Bevaka gräsets tillväxt, t ex kan regn efter en torrperiod öka tillväxten betydligt
Genom att anpassa betestiden, betestypen och betestillgången kan man således minska risken för fång hos känsliga hästar. Att undvika bete betyder inte att hästen ska stå i stallet utan skapa förutsättningar för hagvistelse utan stor grästillgång, det är en god investering för hästens hälsa och hållbarhet. Erbjud även hästen mycket motion och rörelse under våren och sommaren, tid för vila och återhämtning kan med fördel planeras in på vintern då inte risken för fång är lika stor. Tänk dock på att även andra årstider än våren och försommaren kan innebära en risk för fång, det beror helt på de individuella förutsättningarna.
Vi håller tummarna för en frisk sommar!
Mitt sto ska föla om en månad, vad behöver jag tänka på vad gäller utfodringen nu och även efter fölningen?
Ett högdräktigt sto har stort behov av många näringsämnen, men det är framförallt behovet av protein som ökar under de sista dräktighetsmånaderna. Eftersom fostret tar stor plats i magen är det viktigt att fodret är näringstätt. Använd ett grovfoder med höga proteinvärden då stoet kanske inte orkar äta så många kilo som vanligt. Komplettera eventuellt med lusern eller annat proteinrikt foder. Se även över mineral- och vitaminstatusen i foderstaten eftersom behovet för fostertillväxt och senare digivning är mycket högre än normalt.
Är ditt sto i bra näringsmässig balans inför fölningen förbättras chanserna för en lyckad fölning med ett friskt föl och ett sto som producerar rikligt med mjölk och tar väl hand om sitt föl. Vår Biomineral Total innehåller alla viktiga mineraler i väl avvägda mängder. Behövs extra av någon speciell mineral har vi även Foderkrita (kalcium), Fosforbalans (Fosfor), Biomagnesium (Magnesium), Selo-E (Selen och E-vitamin) och Biozinc (Zink) som kan adderas för att finjustera foderstatens balans. Vi har även flera vitaminer som kan tillsättas om grovfodret och övrigt foder inte täcker behovet.
Under digivningen ökar behovet av näring, och speciellt protein, ännu mer. Använd proteinrika foder, det är extra viktigt om fölningen sker tidigt på våren då betesgräset inte kommit igång att växa. Ta gärna hjälp att räkna foderstaten under de olika faserna av dräktighet och digivning. Det är även viktigt att se över platsen där ditt sto ska föla. Var noga med hygienen och innan boxen ströas upp kan du använda Biofect som är ett kraftfullt desinfektionsmedel, dokumenterat effektivt mot flera sorters bakterier, virus, svampar och mögel.
Lycka till med fölningen!
Behöver hästarna något speciellt nu när de fäller?
SOMMAR
Jag har en islandshäst som kliar sig i man och svans. Finns det något jag kan använda för att minska klådan?
På sommaren galopptränar jag hårt med mina hästar och jag vill ha tips hur jag ska minska risken för skador efter träningarna.
Jag ska åka på meeting i sommar, vad ska jag ta med så min häst orkar prestera i flera dagar?
HÖST
Våra hagar är väldigt blöta och leriga, vad ska jag tänka på?
Jag ska snart köpa grovfoder för vinterns behov, hur gör man en analys och vad ska jag mer tänka på?
Det är bra att du frågar efter analys innan du köper grovfoder, det näringsmässiga värdet kan variera mycket och har du otur kan grovfodret du köpt passa väldigt dåligt till dina hästar om du inte har analysen. Det finns idag mycket forskning som visar att nästan alla hästar, även hårt presterande, kan klara sig på bara grovfoder. För att detta ska gälla måste man vara mycket uppmärksam på innehållet så det säkert passar hästen. I många fall är det svårt att få tag på ett grovfoder med tillräckligt höga värden till en del typer av hästar. Det är enklare än vad många tror att göra en analys och du kan spara mycket pengar genom att ge rätt mängd foder av rätt näringsmässiga kvalitet.
Det finns flera laboratorier som erbjuder grovfoderanalys. Beställ hem provtagningsmaterial i god tid och följ instruktionerna som följer med. Välj den analysen som även innehåller mineraler och eventuellt även en hygienisk analys. Det är också väldigt viktigt att veta vattenhalten så mängden grovfoder kan beräknas på rätt sätt.
När du fått analysen kan du välja att kontakta någon rådgivare eller räkna själv. Vi på Eclipse Biofarmab använder oss av programmet PC Horse, det vanligast förekommande programmet i Sverige där de flesta foder och fodertillskott finns inlagda. Utifrån hästens behov och grovfodrets kvalitet adderas kraftfoder, mineralfoder och fodertillskott i lämpliga mängder.
Efter några månader görs en avstämning att hästen fungerar som den ska och är lagom i hullet. Det finns bra skalor för hullbedömning som kan vara till hjälp.
Lycka till!
BLANDAT
Min häst har blivit behandlad och haft boxvila och därefter bara skrittats i 3 månader. Nu är det dags att sätta igång, vad kan jag göra för att hjälpa hästen att stärka sig snabbare?
Mitt sto är så tjurigt mot skänkeln och även när jag spänner sadelgjorden, vad kan jag göra för att få henne gladare?
Jag behöver ett mineralfoder, vilket ska jag välja, det finns så många att välja på?
Min häst är 15 år och tävlar på medelsvår nivå i hoppning. Vad ska jag tänka på för att den ska kunna fortsätta tävla på denna nivå så länge som möjligt?
En häst som tävlar och tränar på hög nivå behöver ofta lite extra hjälp med ämnen för ledernas och musklernas funktion. De utsätts för påfrestningar utöver det vanliga och med åldern minskar kroppens förmåga att nybilda viktiga ämnen i samma takt som be förbrukas. För lederna är det viktigt att tillföra BioGlucomin och Bioluron, alterativt BioGlucomin+HA. Ämnena i dessa produkter finns i strukturerna kring leden och i ledvätskan. Musklerna behöver också extra hjälp att återhämta sig och många hästar mår bra av MSM, ett organiskt svaveltillskott som bl a gör cellväggarna mer genomsläppliga vilket underlättar transporten av näringsämnen. På hästen kan tillskott av MSM synas genom ökad smidighet och rörlighet. Det är även viktigt att se över så din häst får de mineraler och vitaminer som den behöver, t ex behöver hårt arbetande hästar ofta extra E-vitamin som kan ges i form av Muskel-E eller Selo-E.