Kvalitetsprodukter för hästar sedan 1983

FRÅGOR & SVAR

Frågor & Svar

Om vi vill ge Master Muscle till vår ponny vilken dos rekommenderar ni?

Dosförpackningen är beräknad att fungera till en 500 kilos häst och är tänkt att ges som en ”kur” 1 månad i taget när hästen har en hårdare träningsperiod. Detta fungerar bra både till större och mindre hästar. Då dosförpackningen även innehåller E-vitamin i ett optimerat förhållande till gammaoryzanol bör man inte ge andra E-vitaminprodukter i samma fodergiva. Risken för överdosering är nästan obefintlig men för mycket små hästar/ponnyer kan dosanpassning vara lämpligt. Observera att en öppnad dospåse har kort hållbarhet och förlorar snart sitt garanterade innehåll och bör användas inom bara någon enstaka dag.

Har Master Muscle någon tävlingskarens?

Produkten är helt tillåten och kan användas utan tävlingskarens inom Sverige och inom ramen för FEI:s reglemente.

På flera av era produkter står det att de innehåller ASKA, varför det?

Vilka beståndsdelar som ska och får specificeras på etiketterna regleras av EU-förordningar. En sådan beståndsdel är ASKA. Man förbränner produkten för att se hur mycket aska som blir kvar. Organiska ämnen brinner upp. Det som blir kvar är mineraler av olika sorter. Blir råaskahalten högre än 40% räknas fodret som ett mineralfoder. Det finns naturligtvis inte aska i själva produkten.

Jag har köpt er produkt Biosynov Complex åt min häst. När jag läser innehållsförteckningen står det under ”analytiska beståndsdelar” att den innehåller 10% råprotein, 9% råaska, 8,8% råfett och råoljor, 4,3% växttråd, 6,2% vattenhalt och 0(?)% natrium.

Råprotein, råaska, råfett och råoljor, växttråd och natrium är obligatoriska att ange. Även om det är 0% natrium så måste det anges. Dessa är värden man anser är viktiga att veta i samband med utfodring av djur.

Vattenhalten är endast obligatorisk att ange om den överstiger 14% för foder som inte är mineralfoder, d.v.s. den deklarationen kommer att försvinna från de flesta etiketter efter hand som vi förnyar dem.

Nästan allt av det som inte deklarerats består av kolhydrater och bland annat inulin räknas till dessa. Andelen kolhydrater är inte obligatorisk att ange. Det kan även finnas spår av mineraler där mängderna är så små att det inte är relevant att ange det.

Av rent praktiska skäl kan vi inte ange allt, eftersom det är begränsat med plats på etiketten, men vi har skyldighet att svara om kunden ringer och vill ha mer detaljerad information. (Och för att ge god service svarar vi naturligtvis gärna på kundernas frågor och tar reda på det vi inte vet).

Det är svårt nog att få plats med all obligatorisk information och därför anges inte så mycket utöver den. Kontaktuppgifterna anges noggrant av den anledningen att kunderna ska kunna kontakta oss med tilläggsfrågor.

Är det någon karens på fodertillskottet BioGlucomin?

BioGlucomin och BioGlucomin HA innehåller glukosamin och alla produkter med glukosamin har 96 timmars tävlingskarens från och med januari 2015. Däremot har vi tagit fram BioGlucomin Competition som inte har någon tävlingskarens då den istället innehåller chondroitionsulfat.

Kan jag ge BioGlucomin till min katt?
Ja, det går bra. Vår produkt BioGlucomin är framtagen och utvecklad för häst respektive hund men det finns inget som hindrar att produkten även ges till katt. Viktigt med dosanpassning efter vikt. Vid stelhet och ledproblem är viktreducering den viktigaste åtgärden.

Vad är skillnaden på Linfröolja och Kentucky Karron Oil?

Både Linfröolja och Kentucky Karron Oil är baserade på linfröolja. I Kentucky Karron Oil är linfröoljan behandlad för att de långa fettmolekylerna ska delas upp i mindre molekyler som är lättare för hästen att använda sig av. Om hästen är mycket känslig så rekommenderar vi Kentucky Karron Oil som är snällare mot magen.

Vad är skillnaden på Fiberplex och Fiberplex sensitive?

Fiberplex och Fiberplex senitive är båda ett dietiskt fodertillskott att använda vid matsmältningsstörningar innehållande lecitin, B-vitaminer och metionin. Skillnaden är att Fiberplex sensitive inte innehåller fermenterad jäst och används till hästar med extra känslig matsmältningsapparat.

Är det karens på UltraShield?

Det finns ingen tävlingskarens på UltraShield. Däremot så har UltraShield en slaktkarens för livsmedelsproduktion på 60 dagar.

UltraShield på hund?

UltraShield är framtagen till häst och vi säljer den enbart till häst. På marknaden finns produkter som är framtagna för hundar och katter.

Kan jag använda UltraShiled på dräktiga/digivande ston och eller föl?

UltraShield går bra att använda på dräktiga ston. Till digivande ston rekommenderar vi inte att man använder UltraShiel då fölet riskerar att få i sig medlet då den slickar eller tuggar på stoet. Ska inte användas på föl under 12 veckor.

Kan jag själv äta era tillskott?

Våra fodertillskott är framtagna till hästar eller hundar/katter och registrerade hos jordbruksverket som tillskott till hästar, hundar eller katter. Däremot håller våra råvaror minst livsmedelskvalitet och även ibland farmaceutisk kvalitet vilket innebär att om vi enbart tittar på råvarorna så kan människor äta våra produkter, men som sagt, vi har bara tagit fram dem till djur.

Jag hittar inget mått i min burk?

Ibland hamnar måtten långt ner i pulvret då burken omskakas vid transport. Skulle den inte gå att hitta kan butiken, där du köpte burken, hjälpa dig.

Vilka av era produkter har tävlingskarens?

Den 1:e januari 2015 infördes det nya karenstider i Sverige för en del ämnen som används i vissa fodertillskott och utvärtes produkter. Av våra produkter är det fodertillskott med glukosamin, d.v.s. Biosynov Complex, BioGlucomin och BioGlucomin HA, som berörs. Av utvärtes produkter är det Liniment Blue och Ice Gel, som innehåller mentol, som nu fått karens. Sedan årsskiftet 2015 har vi märkt upp våra produkter som har tävlingskarens med denna information för att det inte ska råda något tvivel för våra kunder om vad det är som gäller.

Det sitter ett märka med BSD på produkterna, varför det?

BSD står för Branschorganisationen för Svenska Djurvårdsprodukter. Märkningen är en trygghet och garanti för både återförsäljare och konsument att produkten uppfyller myndigheternas och sportorganisationernas regelverk. BSD-märkta produkter innehåller inga ämnen som har tävlingskarens om detta inte anges med tydlig information om den i så fall gällande karenstiden.

Var finns karenstidslistor för fodertillskott och utvärtes produkter?

På Svensk Travsports hemsida (https://www.travsport.se/polopoly_fs/1.362848!/menu/standard/file/karenstider_hastvardsprodukter_fodertillskott_2014-12-30.pdf) och på Svenska Ridsportförbundets hemsida (http://www3.ridsport.se/Tavling/Dopning/Karenstidslistor/Listaoverolikavaxtbaseradesubstansermmochderaskarenstider/) kan du hitta listorna med de ämnen som medför karens vid tävling.

Top