Välj en sida

ECLIPSE BIOFARMAB - KVALITETSPRODUKTER FÖR HÄSTAR SEDAN 1983

FRÅGOR & SVAR

VINTER

Vad är viktigt att tänka på när det är kallt och snö i hagarna? Det pratas mycket om kolik, hur kan jag undvika det?

På vintern är det extra viktigt att fördela grovfodergivorna på flera mål och gärna på flera ställen i hagen så hästen rör på sig och har sysselsättning. I vissa fall behöver grovfodergivan ökas för att kompensera för kylan. Tuggning och omsättning av fodret bidrar även till att hålla värmen. Det är dessutom väldigt viktigt att hästen dricker. Studier har visat att hästar föredrar när vattnet är uppvärmt så använd gärna värmebalja eller liknande för att säkerställa att hästen har frostfritt vatten hela dagen i hagen. Var även extra noga med att erbjuda hästen rörelse varje dag, motion är viktigt för att magen ska hållas i trim. Vid problem med matsmältningen kan Fiberplex vara till hjälp och B-vitamin Total kan tillföra viktiga B-vitaminer som mikroorganismerna normalt sett producerar. Det kan vara bra att ge extra Linfröolja i fodret för att underlätta matsmältningen och blötlägg gärna allt foder så hästen får i sig extra vätska även genom fodret. Vid minsta misstanke att hästen dricker mindre än normalt behöver man vara extra vaksam kring hur hästen beter sig. Snabba insatser vid misstanke om uttorkning, vilket kan leda till kolik, kan vara avgörande för hästen. Under kalla dagar när hästen står mycket stilla kan även tillskott av Rödbeta hjälpa hästen att hålla värmen. Rödbetan stimulerar blodcirkulationen vilket ökar värmen i kroppen.

VÅR

Det är härligt när gräset växer men hur ska jag göra för att undvika problem med fång?

Det är många som är oroliga för fång så här års, speciellt de med hästar som tidigare haft fång eller är extra exponerade pga t ex ras eller övervikt. Fång är en mycket smärtsam sjukdom och vi som hästägare måste göra allt vi kan för att undvika att våra hästar drabbas. Ofta kopplas fång till gräs och bete men det finns flera andra orsaker som inte belyses i detta svaret.

Det finns många fördelar med att låta hästarna gå på bete, men det passar inte alla hästar och mängden måste kontrolleras till hästar som kan vara i riskzonen för fång. Planeringen inför ett eventuellt betessläpp måste börjas tidigt genom att se till att hästen inte är överviktig innan gräset kommer. Ha en noga uträknad foderstat, kontrollera vikten regelbundet genom att t ex använda måttviktband. Be om hjälp av andra hästkunniga i omgivningen för att få objektiva ögon på hästens hull.

Övergången till gräs innebär en förändring i foderstaten och för att stötta mikroorganismerna i grovtarmen kan hästen med fördel få t ex Diamond V, en fermenterad jästkultur som fungerar som näring till mikroorganismerna. Fiberplex och Fiberplex Sensitive innehåller många näringsämnen som stöttar matsmältningen och passar de hästar som reagerar kraftigt på foderbyten eller har kroniska matsmältningsproblem.

Så fort gräset börjar grönska är det dags att sakta introducera gräs i foderstaten. Det finns olika sätt, mer eller mindre arbetskrävande. • Beta för hand varje dag och succesivt öka tiden • Släppa ut i gräshage under en begränsad tid och använda rasthage resten av dagen • Stripbeta hästen, dvs börja med en mindre hage och öka den lite för varje dag så hästen får tillgång till mer och mer gräs • Använda betesbegränsare/munkorg, men var då noga med passformen så hästen inte får skav

Var hela tiden observant på hästens hull och eventuella tecken på fångkänning. Om möjlighet finns är magra beten, såsom skogsbeten och naturbeten, de bästa alternativen, odlade vallar har ofta kraftigare gräs.

Det forskas mycket kring fång och orsakerna. För inte så länge sen trodde många att protein var orsaken. Nu vet man att det är kopplat till fruktaner (sockerarter) i gräset. Dessa påverkas av värme, torka, regn, frost mm. Tänk på dessa tumregler för att minska risken att hästen får i sig mycket fruktan av gräset;

• Innehållet av fruktan är högst då gräset är stressat, t ex kortbetat eller har brist på vatten och näring • Undvik bete efter en natt med frost • Undvik bete på eftermiddag/kväll om det varit soligt och varmt • Undvik bete hela dagen om det är soligt men svalt • Bevaka gräsets tillväxt, t ex kan regn efter en torrperiod öka tillväxten betydligt

Genom att anpassa betestiden, betestypen och betestillgången kan man således minska risken för fång hos känsliga hästar. Att undvika bete betyder inte att hästen ska stå i stallet utan skapa förutsättningar för hagvistelse utan stor grästillgång, det är en god investering för hästens hälsa och hållbarhet. Erbjud även hästen mycket motion och rörelse under våren och sommaren, tid för vila och återhämtning kan med fördel planeras in på vintern då inte risken för fång är lika stor. Tänk dock på att även andra årstider än våren och försommaren kan innebära en risk för fång, det beror helt på de individuella förutsättningarna.

Vi håller tummarna för en frisk sommar!

Mitt sto ska föla om en månad, vad behöver jag tänka på vad gäller utfodringen nu och även efter fölningen?

Ett högdräktigt sto har stort behov av många näringsämnen, men det är framförallt behovet av protein som ökar under de sista dräktighetsmånaderna. Eftersom fostret tar stor plats i magen är det viktigt att fodret är näringstätt. Använd ett grovfoder med höga proteinvärden då stoet kanske inte orkar äta så många kilo som vanligt. Komplettera eventuellt med lusern eller annat proteinrikt foder. Se även över mineral- och vitaminstatusen i foderstaten eftersom behovet för fostertillväxt och senare digivning är mycket högre än normalt.

Är ditt sto i bra näringsmässig balans inför fölningen förbättras chanserna för en lyckad fölning med ett friskt föl och ett sto som producerar rikligt med mjölk och tar väl hand om sitt föl. Vår Biomineral Total innehåller alla viktiga mineraler i väl avvägda mängder. Behövs extra av någon speciell mineral har vi även Foderkrita (kalcium), Fosforbalans (Fosfor), Biomagnesium (Magnesium), Selo-E (Selen och E-vitamin) och Biozinc (Zink) som kan adderas för att finjustera foderstatens balans. Vi har även flera vitaminer som kan tillsättas om grovfodret och övrigt foder inte täcker behovet.

Under digivningen ökar behovet av näring, och speciellt protein, ännu mer. Använd proteinrika foder, det är extra viktigt om fölningen sker tidigt på våren då betesgräset inte kommit igång att växa. Ta gärna hjälp att räkna foderstaten under de olika faserna av dräktighet och digivning. Det är även viktigt att se över platsen där ditt sto ska föla. Var noga med hygienen och innan boxen ströas upp kan du använda Biofect som är ett kraftfullt desinfektionsmedel, dokumenterat effektivt mot flera sorters bakterier, virus, svampar och mögel.

Lycka till med fölningen!

Behöver hästarna något speciellt nu när de fäller?

Ljuset styr när hästen sätter ny päls och fäller den gamla. Det är själva bildande av päls som kräver extra energi, protein och andra näringsämnen. Pälsen består av hela 90% protein och kroppen prioriterar pälssättning för muskeluppbyggnad. Redan runt årsskiftet börjar sommarpälsen bildas och då behöver man se till så hästen har tillräckligt med näring genom att gå igenom foderstaten. Under fällningen upplever många att hästarna blir lite nedsatta i allmäntillståndet, får glanslös päls och kanske blir lite ömma och kittliga i huden. Traditionellt används B-vitamin för att underlätta själva fällningen. Normalt producerar hästen B-vitaminer i grovtarmen genom mikroorganismernas arbete, men i perioder kan det behöva tillsättas extra för att stötta deras arbete. Just fällningen är exempel på ett sådant tillfälle. B-vitaminer är vattenlösliga och behöver tillföras varje dag. Det kan även vara aktuellt att ge t ex Diamond V, en jästkultur som fungerar som näring till mikroorganismerna i grovtarmen. Ett annat tips är att tvätta hästen ofta så den får hjälp att hålla huden ren, då kan irritationen och ”kittligheten” minska. Se även över den allmänna vitaminbalansen eftersom vårvintern är en period på hästen haft mindre tillgång till de vitaminer den får via solen och gräset.

SOMMAR

Jag har en islandshäst som kliar sig i man och svans. Finns det något jag kan använda för att minska klådan?

Det finns många orsaker till klåda och just islandshästar har ofta problem med knottallergi. Var noga med att tvätta utsatta områden, t ex med Milt Schampo, och använd därefter vår klådstillande kräm Bio N’ix. Den innehåller den aktiva substansen benzylbensoat som även används mot löss och skabb hos människor. BioN’ix är dessutom mjukgörande och bidrar till att hämma bakterietillväxten. Kan även användas i förebyggande syfte innan klådan börjat. Klåda och eksem kan också vara ett tecken på zinkbrist och det kan vara aktuellt att prova om BioZinc kan hjälpa. Det är ett koncentrerat zinktillskott som kompletterar foderstaten.

På sommaren galopptränar jag hårt med mina hästar och jag vill ha tips hur jag ska minska risken för skador efter träningarna.

Efter hård träning är det viktigt att kyla benen så blodkärlen drar ihop sig och risken för små blödningar minskar. Det bästa sättet att kyla benen är att spola med kallt vatten. För att få effekt behöver kylningen pågå under ca 15-20 minuter. Ett annat bra sätt är använda Swede Clay, kyllera som appliceras på benen och får sitta kvar till den torkar och kan borstas av. Lera har en långvarigt kylande effekt. Ytterligare ett sätt är att använda Ice Gel, ett kylande liniment som är lätt att stryka på. Observera dock att det har 96 timmars tävlingskarens. För att underlätta återhämtningen för muskulaturen kan man använda ett liniment, t ex Arnika eller Liniment Blue och massera hästen efter ett hårt träningspass. Arnika ingen tävlingskarens men Liniment Blue har 96 timmar.

Jag ska åka på meeting i sommar, vad ska jag ta med så min häst orkar prestera i flera dagar?

Att resa bort och tävla meeting är en stor omställning för hästen och det finns flera saker att beakta. Det är otroligt viktigt att hästen dricker tillräckligt, både under resan och under uppstallningen. Hästar har väl utvecklade sinnen för lukt och smak och kan reagera på att vattnet inte luktar och smakar som hemma. Man kan prova att blanda i Äppelcidervinäger i vattnet för då smakar det likadant överallt. Träna på att ge blandningen innan ni åker så hästen har vant sig. Det är även viktigt att se till så hästen får i sig tillräckligt med salt och elektrolyter. Dessa ämnen påverkar bl a kroppens vätskebalans och när hästen ska prestera flera dagar i rad är det extra viktigt med snabb återhämtning. Rent Salt kan läggas i maten doserat efter hur mycket hästen svettas och hur varmt det är, men ännu bättre är att använda en elektrolytblandning. Hästens svett innehåller nämligen inte bara salt utan även andra ämnen som måste ersättas. Rehalyt Basic är en blandning av elektrolyter och Rehalyt Booster innehåller förutom elektrolyter även antioxidanter och vitaminer för optimal återhämtning efter krävande arbete. Den senare är dosförpackad och därmed perfekt att ha med sig, lätt att dosera och hygienisk. Vid ett meeting kan det även vara värdefullt att tänka lite extra på muskulaturen eftersom hästen både arbetar men även står mycket i box och därmed inte kan röra sig som normalt. Använd t ex Arnika för att massera trötta muskler och Swede Clay för att kyla benen.

HÖST

Våra hagar är väldigt blöta och leriga, vad ska jag tänka på?

Under stora delar av året går många hästar i barmarkshagar och letar efter grässtrån och annat ätbart. Risken är då stor att de får i sig grus och lera vilket i förlängningen kan samlas i tarmen och orsaka sandkolik. Det är då bra att tillsätta Loppfrö i fodret. Loppfrö bildar ett segt slem som tar med sig partiklarna ut från tarmarna och minskar risken för kolik. Loppfrö finns även med Äppelsmak för kräsna hästar. Det är även viktigt att inspektera ben och karleder noga varje dag då det ofta finns bakterier i leran som kan få fäste om hästen får små sår. Om hästen har ett sår rekommenderar vi Zinksalva, en mjukgörande salva som bl a innehåller lanolin, mandelolja, MSM och Vitamin A och D. Den passar bra till alla sår och extra bra till mugg.

Jag ska snart köpa grovfoder för vinterns behov, hur gör man en analys och vad ska jag mer tänka på?

Det är bra att du frågar efter analys innan du köper grovfoder, det näringsmässiga värdet kan variera mycket och har du otur kan grovfodret du köpt passa väldigt dåligt till dina hästar om du inte har analysen. Det finns idag mycket forskning som visar att nästan alla hästar, även hårt presterande, kan klara sig på bara grovfoder. För att detta ska gälla måste man vara mycket uppmärksam på innehållet så det säkert passar hästen. I många fall är det svårt att få tag på ett grovfoder med tillräckligt höga värden till en del typer av hästar. Det är enklare än vad många tror att göra en analys och du kan spara mycket pengar genom att ge rätt mängd foder av rätt näringsmässiga kvalitet.

Det finns flera laboratorier som erbjuder grovfoderanalys. Beställ hem provtagningsmaterial i god tid och följ instruktionerna som följer med. Välj den analysen som även innehåller mineraler och eventuellt även en hygienisk analys. Det är också väldigt viktigt att veta vattenhalten så mängden grovfoder kan beräknas på rätt sätt.

När du fått analysen kan du välja att kontakta någon rådgivare eller räkna själv. Vi på Eclipse Biofarmab använder oss av programmet PC Horse, det vanligast förekommande programmet i Sverige där de flesta foder och fodertillskott finns inlagda. Utifrån hästens behov och grovfodrets kvalitet adderas kraftfoder, mineralfoder och fodertillskott i lämpliga mängder.

Efter några månader görs en avstämning att hästen fungerar som den ska och är lagom i hullet. Det finns bra skalor för hullbedömning som kan vara till hjälp.

Lycka till!

BLANDAT

Min häst har blivit behandlad och haft boxvila och därefter bara skrittats i 3 månader. Nu är det dags att sätta igång, vad kan jag göra för att hjälpa hästen att stärka sig snabbare?

Det viktigaste är att du gör en grovfoderanalys och beräknar en foderstat. När du vet att det är balans på alla viktiga näringsämnen kan du addera lite extra protein för att skapa förutsättningar för muskulaturen att utvecklas. Träning och rörelse är självklart viktigt för musklerna, ta fram ett anpassat träningsprogram till din häst. Vill du hjälpa hästen lite extra kan du använda Master Muscle, en specialprodukt med bl a gammaoryzanol som har visat sig positivt för muskulaturen, både i syfte att utveckla musklerna men även genom att minska mjölksyran och minska risken för muskelskador. I produkten finns även E-vitamin och lysin för optimalt utnyttjande av gammaoryzanolen. Under en igångsättning kan även hästen behöva extra energi och då kan ett tillskott av Linfröolja hjälpa till. Oljan tillför långsam energi som inte gör hästen så pigg som snabb energi från socker och stärkelse kan göra. Dessutom bidrar den med viktiga fettsyror som ger en blank hårrem.

Mitt sto är så tjurigt mot skänkeln och även när jag spänner sadelgjorden, vad kan jag göra för att få henne gladare?

Sto kan ha svårt med sina brunstperioder och för att underlätta kan man ge Munkpeppar. Det är en naturlig ört som använts i hundratals år mot hormonell obalans. Eftersom äggstockarna ligger precis bakom sadelläget kan det vara förklaringen till att stoet blir irriterat när sadelgjorden ska spännas. Viktigt att tänka på är att Munkpeppar har 48 timmars tävlingskarens. Tjurighet kan också ha andra orsaker, t ex magsår och obalans i matsmältningssystemet. För ett optimalt utnyttjande av fodret är det väldigt viktigt att tarmfloran är i balans och kan utvinna alla viktiga näringsämnen i fodret. För att stödja systemet kan man använda Fiberplex som innehåller flera nyttiga ingredienser såsom fiberkoncentratet PV70, fermenterad jästkultur, metionin, B-vitaminer och lecitin. Fiberplex finns även utan jäst, Fiberplex Sensitive, för de hästar som är känsliga för jäst eller inte gillar smaken.

Jag behöver ett mineralfoder, vilket ska jag välja, det finns så många att välja på?

Grunden i en foderstat är alltid ett analyserat grovfoder i lämplig mängd utifrån hästens storlek och arbete. Var noga med att även ta analys på mineralerna i grovfodret så du vet vad som fattas. Generellt har nivåerna av många viktiga mineraler minskat i våra grovfoder och de allra flesta hästar behöver extra tillskott av mineraler. BioMineral Total är ett koncentrerat mineralfoder som innehåller alla viktiga mineraler och ges i mängder om 20-40 g. Just mängden mineralfoder man behöver ge kan vara ett argument för vilken mineral man väljer då många hästar inte uppskattar smaken av mineraler och då vill man kunna ge en så liten mängd som möjligt. Det kan även vara intressant att studera vilka olika källor mineralerna kommer från då det finns stor skillnad i hur mycket hästen kan ta upp. I BioMineral Total är många mineraler kelaterade, vilket betyder att de är bundna till en aminosyra och därmed lättare för hästen att ta upp, även så kallade organiska mineraler. I vissa delar av Sverige fattas det kalcium och fosfor. Balansen mellan dessa mineraler är väldigt viktig och det kan behövas extra tillskott av Foderkrita eller Fosforbalans för att få rätt kvot (som ska ligga mellan 1,2-1,8).

Min häst är 15 år och tävlar på medelsvår nivå i hoppning. Vad ska jag tänka på för att den ska kunna fortsätta tävla på denna nivå så länge som möjligt?

En häst som tävlar och tränar på hög nivå behöver ofta lite extra hjälp med ämnen för ledernas och musklernas funktion. De utsätts för påfrestningar utöver det vanliga och med åldern minskar kroppens förmåga att nybilda viktiga ämnen i samma takt som be förbrukas. För lederna är det viktigt att tillföra BioGlucomin och Bioluron, alterativt BioGlucomin+HA. Ämnena i dessa produkter finns i strukturerna kring leden och i ledvätskan. Musklerna behöver också extra hjälp att återhämta sig och många hästar mår bra av MSM, ett organiskt svaveltillskott som bl a gör cellväggarna mer genomsläppliga vilket underlättar transporten av näringsämnen. På hästen kan tillskott av MSM synas genom ökad smidighet och rörlighet. Det är även viktigt att se över så din häst får de mineraler och vitaminer som den behöver, t ex behöver hårt arbetande hästar ofta extra E-vitamin som kan ges i form av Muskel-E eller Selo-E.

Min häst har så dåliga hovar, de växer långsamt och han får ofta sprickor. Finns det något tillskott som kan hjälpa honom?

Som vanligt är alltid grunden en väl anpassad foderstat med ett analyserat grovfoder. En häst behöver även aktiveras och röra sig för att hovarnas tillväxt ska stimuleras. Om den ändå har problem finns det lite olika produkter att använda. Vid mindre problem kan det räcka att tillföra Kiselgur Forte. Kisel är bra för hovarna, men även viktigt för brosk, senor och hud. Vid större problem kan man använda Hoofbuilder, en produkt med många viktiga ingredienser för hoven. Den tillför biotin, kisel, MSM, inulin och jäst. Att bygga upp en hov tar tid så man kan behöva använda produkterna i minst ett halvår innan man ser tydliga resultat. Vid problem med strålröta eller white line disease finns en antiseptisk hovpasta i tub, Thrush Magic som appliceras i hoven. Den kan även läggas under skon i samband med skoning.

Min häst blir spänd och ofokuserad när vi är på tävling, finns det något sätt att få honom att slappna av och koncentrera sig på arbetet?

Vid fara bildas det flera ämnen i kroppen som måste neutraliseras med hjälp av andra ämnen. Dessa finns i begränsad mängd i kroppen och för att skynda på processen är det bra att tillföra dessa ämnen genom foder eller fodertillskott. Vid mindre spänningar kan magnesium i form av BioMagnesium vara till god hjälp men till vissa hästar kan Biocool vara ett bättre alternativ då det även tillför tryptofan, B-och C-vitaminer. En stressad häst blir dessutom ofta dålig i magen vilket gör att näringsämnen inte tas upp i den omfattningen som det normalt sett gör. För att stabilisera matsmältningen och stödja tarmfloran kan produkter som Diamond V eller Fiberplex användas. Dessa tillför prebiotika, dvs ämnen som gynnar den goda mikrofloran och ökar förutsättningarna för ett bättre foderutnyttjande.

Det pratas mycket om att vi i Sverige har selenfattiga jordar. Hur påverkar det hästarna och vad kan jag göra åt det?

Det stämmer att många delar av Sverige har selenfattiga jordar och det är därför viktigt att ta en mineralanalys av grovfodret. Selen är ett viktigt ämne för hästen och eftersom selen är giftigt i för stora överskott bör man ha kontroll över mängden som tillförs. Selen finns i de flesta mineralfoder. Det kan dock vara svårt att tillgodose behovet enbart genom att ge ett mineralfoder eftersom det då kan bli överskott av andra mineraler. Då kan man istället använda Selo-E, en mer koncentrerad produkt som ges i mindre mängd. Selo-E innehåller även E-vitamin då dessa ämnen samverkar.

Min häst är tunn och behöver gå upp i vikt, hur ska jag göra?

Om hästen är tunn ska man alltid se över foderstaten så mängden man ger motsvarar behovet. Det kan även finnas anledning att göra en kontrollanalys av grovfodret så det innehåller den mängden näring som man räknar med. Generellt börjar man alltid öka mängden grovfoder innan man ökar mängden av andra foder. Om allt ser bra ut och hästen ändå är tunn (vi förutsätter att den är avmaskad och frisk för övrigt) kan tillskott av Linfröolja vara ett bra alternativ. Olja är väldigt energirikt och energin är sk långsam energi som inte gör hästen pigg på samma sätt som energi från socker och stärkelse kan göra.

Varför blir vissa hästar lösa i magen när de äter hösilage medan det fungerar bättre med vanligt hö?

Detta är en intressant fråga som just nu undersökt i ett stort forskningsprojekt på SLU. Det finns flera olika teorier men fortfarande finns det mer att lära. Blir hästen dålig i magen av hösilage är det ofta bäst att leta upp ett hö och använda istället. Om det inte är möjligt rekommenderar vi att använda Fiberplex som tillför nyttiga ämnen, prebiotika, för tarmens mikroflora. Diamond V kan också vara ett alternativ. Vi väntar med spänning på resultaten från studierna på SLU och hoppas att det kommer ny kunskap som kan hjälpa alla hästar med detta problemet.

Jag tycker det är svårt med karenstider och känner mig orolig över att använda produkter med tävlingskarens. Hur kan jag veta att de tillskott jag ger min häst inte har någon karenstid?

Sen några år tillbaka finns enbart de ämnen som har tävlingskarens upptagna på listor. Detta gör att varje hästägare själv måste kontrollera innehållsförteckningen på produkterna mot listorna för att säkerställa att produkten är fri från tävlingskarens. I Sverige finns det en branschförening, BSD, och de tillverkare som är anslutna märker sina produkter med märkning som försäkrar att det finns information på produkten om den har tävlingskarens. Det kan vara genom en ikon eller i text. Detta underlättar för hästägaren att välja produkter och ger en extra trygghet. Vi är medlemmar i BSD och i vårt sortiment finns produkter som har 48 timmars, 96 timmars eller 14 dagars tävlingskarens och de är alla tydligt uppmärkta med ikoner.

STÄLL DIN EGEN FRÅGA

10 + 5 =