Vintertid - så tar du hand om hästens mage

Under vinterhalvåret är det av yttersta vikt att hästens matsmältningssystem fungerar smidigt trots kylan.

Här är några nyckelpunkter att tänka på:

  • Fördela grovfodret: På vintern är det extra viktigt att fördela grovfodergivorna på flera mål och gärna på flera ställen i hagen så hästen rör på sig och har sysselsättning.
  • Öka grovfodergivan: Kylan kan öka hästens energibehov för att hålla sig varm. I vissa fall behöver grovfodergivan ökas för att kompensera för kylan. Tuggning och omsättning av fodret bidrar även till att hålla värmen.
  • Säkerställ vätskeintag: Se till att hästen har tillgång till färskt vatten hela tiden. Detta är avgörande för en sund matsmältning och för att undvika förstoppning.
  • Regelbunden motion: Var extra noga med att erbjuda hästen rörelse varje dag, motion är viktigt för att magen ska hållas i trim.


Tips på fodertillskott som kan främja god maghälsa:

Linfröolja: Förutom att främja en blank och lättskött päls kan linfröolja ha positiva effekter på hästens mage genom att bidra till god tarmfunktion. Det är ett utmärkt tillskott särskilt under vinterhalvåret när hästens behov av extra energi kan öka.

Fiberplex: Ett komplett fodertillskott som främjar matsmältningen med en unik kombination av gynnsamma fibrer, fermenterad jäst, lecitin, metionin och B-vitaminer. Fiberplex är särskilt användbart för högpresterande hästar och de som behöver lägga på sig extra hull. Dess höga vattenhållande förmåga gör det också lämpligt vid tillfälliga matsmältningsstörningar.

Diamond V: Ett effektivt fodertillskott som optimerar proteineffektiviteten och förbättrar fodrets smältbarhet. Diamond V är idealiskt för att stödja hästens matsmältningssystem under vinterhalvåret och har visat sig minska risken för matsmältningsstörningar.

Loppfrö: För hästar som går på glesbevuxna beten eller riskerar att få i sig sand, jord eller grus, kan loppfrö vara en räddare. Dess gelbildande fibrer hjälper till att föra ut oönskade partiklar från tarmen, vilket minskar risken för problem som kan uppstå under vintern.


Get news and information first!