FRÅGA:

Det är härligt när gräset växer men hur ska jag göra för att undvika problem med fång?


SVAR:

Det är många som är oroliga för fång under våren och sommaren, speciellt de med hästar som tidigare haft fång eller är extra exponerade pga t ex ras eller övervikt.

Vad är fång?
Fång är en mycket smärtsam sjukdom och vi som hästägare måste göra allt vi kan för att undvika att våra hästar drabbas. Ofta kopplas fång till gräs och bete men det finns flera andra orsaker som inte belyses i detta svar.

Hur förbereder jag min häst för betessläpp utan risk för fång?
Det finns många fördelar med att låta hästarna gå på bete, men det passar inte alla hästar och mängden måste kontrolleras till hästar som kan vara i riskzonen för fång. Planeringen inför ett eventuellt betessläpp måste börjas tidigt genom att se till att hästen inte är överviktig innan gräset kommer. Ha en noga uträknad foderstat, kontrollera vikten regelbundet genom att t ex använda viktmåttband. Be om hjälp av andra hästkunniga i omgivningen för att få objektiva ögon på hästens hull.

Hur stödjer jag min hästs matsmältning vid övergång till gräs?
Övergången till gräs innebär en förändring i foderstaten och för att stötta mikroorganismerna i grovtarmen kan hästen med fördel få t ex Diamond V, en fermenterad jästkultur som fungerar som näring till mikroorganismerna. Fiberplex och Fiberplex Sensitive innehåller många näringsämnen som stöttar matsmältningen och passar de hästar som reagerar kraftigt på foderbyten eller har kroniska matsmältningsproblem.

Hur introducerar jag gräs i foderstaten på ett säkert sätt?
Så fort gräset börjar grönska är det dags att sakta introducera gräs i foderstaten. Det finns olika sätt, mer eller mindre arbetskrävande.

  • Beta för hand varje dag och succesivt öka tiden
  • Släppa ut i gräshage under en begränsad tid och använda rasthage resten av dagen
  • Stripbeta hästen, dvs börja med en mindre hage och öka den lite för varje dag så hästen får tillgång till mer och mer gräs
  • Använda betesbegränsare/munkorg, men var då noga med passformen så hästen inte får skav

Var hela tiden observant på hästens hull och eventuella tecken på fångkänning. Om möjlighet finns är magra beten, såsom skogsbeten och naturbeten, de bästa alternativen, odlade vallar har ofta kraftigare gräs.

Hur minimerar jag risken för fång genom att hantera fruktanintag från gräs?
Det forskas mycket kring fång och orsakerna. För inte så länge sen trodde många att protein var orsaken. Nu vet man att det är kopplat till fruktaner (sockerarter) i gräset. Dessa påverkas av värme, torka, regn, frost mm.

Tänk på dessa tumregler för att minska risken att hästen får i sig mycket fruktan av gräset;

  • Innehållet av fruktan är högst då gräset är stressat, t ex kortbetat eller har brist på vatten och näring
  • Undvik bete efter en natt med frost
  • Undvik bete på eftermiddag/kväll om det varit soligt och varmt
  • Undvik bete hela dagen om det är soligt men svalt
  • Bevaka gräsets tillväxt, t ex kan regn efter en torrperiod öka tillväxten betydligt

Hur anpassar jag betestiden och betestypen för att förebygga fång hos känsliga hästar?
Genom att anpassa betestiden, betestypen och betestillgången kan man således minska risken för fång hos känsliga hästar. Att undvika bete betyder inte att hästen ska stå i stallet utan skapa förutsättningar för hagvistelse utan stor grästillgång, det är en god investering för hästens hälsa och hållbarhet.

Erbjud även hästen mycket motion och rörelse under våren och sommaren, tid för vila och återhämtning kan med fördel planeras in på vintern då inte risken för fång är lika stor. Tänk dock på att även andra årstider än våren och försommaren kan innebära en risk för fång, det beror helt på de individuella förutsättningarna.

Vi håller tummarna för en frisk sommar!

Få nyheter och information först!