Så undviker du att hästen får kolik

När det är kallt och snö i hagarna kan hästen få i sig sand som kan leda till att den får problem med magen. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på och vad du kan göra föra att undvika det.

Utfodring - På vintern är det extra viktigt att fördela grovfodergivorna på flera mål och gärna på flera ställen i hagen så att hästen rör på sig och håller sig sysselsatt. I vissa fall behöver grovfodergivan ökas för att kompensera för kylan. Tuggning och omsättning av fodret bidrar även till att hålla värmen. Det är dessutom väldigt viktigt att hästen dricker mycket vatten. 

Vatten - Studier har visat att hästar föredrar när vattnet är uppvärmt så använd gärna en värmebalja eller liknande för att säkerställa att hästen har frostfritt vatten hela dagen när den är ute i hagen. Blötlägg gärna allt foder så att hästen får i sig extra vätska även genom fodret. Vid minsta misstanke att hästen dricker mindre än normalt behöver man vara extra vaksam kring hur hästen beter sig. Snabba insatser vid misstanke om uttorkning, vilket kan leda till kolik, kan vara avgörande för hästen. 

Motion - Var även extra noga med att erbjuda hästen rörelse varje dag, motion är viktigt för att magen ska hållas i trim.

Vid problem med matsmältningen kan Fiberplex vara till hjälp och B-vitamin Total kan tillföra viktiga B-vitaminer som mikroorganismerna normalt sett producerar. Det kan vara bra att ge extra Linfröolja i fodret för att underlätta matsmältningen. Under kalla dagar när hästen står mycket stilla kan även tillskott av Rödbeta hjälpa hästen att hålla värmen. Rödbetan stimulerar blodcirkulationen vilket ökar värmen i kroppen.

Avoid colic

0

Get news and information first!