FRÅGA:

Behöver hästarna något speciellt nu när de fäller?


SVAR:

Ljuset styr när hästen sätter ny päls och fäller den gamla. Det är själva bildande av päls som kräver extra energi, protein och andra näringsämnen. Pälsen består av hela 90% protein och kroppen prioriterar pälssättning för muskeluppbyggnad.

Redan runt årsskiftet börjar sommarpälsen bildas och då behöver man se till så hästen har tillräckligt med näring genom att gå igenom foderstaten. Under fällningen upplever många att hästarna blir lite nedsatta i allmäntillståndet, får glanslös päls och kanske blir lite ömma och kittliga i huden.

Traditionellt används B-vitamin för att underlätta själva fällningen. Normalt producerar hästen B-vitaminer i grovtarmen genom mikroorganismernas arbete, men i perioder kan det behöva tillsättas extra för att stötta deras arbete. Just fällningen är exempel på ett sådant tillfälle. B-vitaminer är vattenlösliga och behöver tillföras varje dag.

Upptäck våra två b-vitamin produkter B-Vitamin Total i pulverform och B-Feeder som är flytande. Det kan även vara aktuellt att ge t ex Diamond V, en jästkultur som fungerar som näring till mikroorganismerna i grovtarmen.

Ett annat tips är att tvätta hästen ofta så den får hjälp att hålla huden ren, då kan irritationen och ”kittligheten” minska. Se även över den allmänna vitaminbalansen eftersom vårvintern är en period på hästen haft mindre tillgång till de vitaminer den får via solen och gräset.

Coat shedding

0

Get news and information first!