Så underlättar du hästens återhämtning efter träning eller tävling

Återhämtning efter träning och tävling är viktiga komponenter som inte får försummas. Slaggprodukter i muskulatur och andra vävnader ska transporteras bort och nya näringsämnen och byggstenar för reparation och uppbyggande ska tillföras. Blodcirkulationen är en viktig transportör av alla dessa komponenter och den tar gärna emot all hjälp den kan få.

Vid ansträngning ansamlas slagg och restprodukter från förbränningen i vävnad. Om denna inte ges möjlighet att transporteras bort kommer vi att få stela, oelastiska och ömma muskler och senor.

Genom att ge hästen goda möjligheter till nedvarvning och avkylning efter arbete skapas de bästa förutsättningar för snabb återhämtning och ger hästen möjlighet att prestera på nytt. Beroende på intensitet och typ av ansträngning kan ”efterarbetet” se ut på olika sätt men syftet är detsamma.

Efter ansträngning ges hästen möjlighet att varva ned, vanligen i skritt, vid behov tvättas och sköljs svettrester av. Vid tvättningen kan ett välgörande linimentschampo som Eclipse Biofarmabs Muskelschampo ge en behaglig och avslappnande känsla.

Efter arbete kan det vara mycket välgörande och hjälpa blodcirkulationen mycket med en full handmassage. Som massagegel rekommenderar vi Eclipse Biofarmabs Arnika gel. Massagen och örtextraktet sätter fart på cirkulationen som hjälper kroppen med borttransport av kvarvarande slaggprodukter och ger en välgörande och behaglig känsla.

Hästens ben kyls förtjänstfullt med kallt vatten. Efter duschen stryks kyllera, Eclipse Biofarmabs Swede Clay, på i ett tjockt lager över senor och leder och får sitta på tills leran är torr. Leran fungerar som en värmeväxlare genom att dra värme ur hästens ben och avge den till luften utanför. Därigenom tränger kylan allt längre in och ger en djupverkande och effektiv avkylning. Den torra leran kan lätt borstas eller tvättas bort. Efter avkylningen stimuleras cirkulationen lätt med ett lämpligt liniment som t.ex. Eclipse Biofarmabs Liniment Blue. Massagen och linimentet ger en ökad cirkulation och en behaglig värmande känsla.

Recovery

0

Get news and information first!